W dzisiejszym świecie fajne jest to, że można dzięki światowym targom, pasjonatom kuchni, dowiedzieć się o istnieniu lokalnych producentów, którym zależy na ekologicznej, lekkostrawnej żywności.
Przetwarzanie ziaren zbóż następuje w procesie składającym się z oczyszczenia, obłuszczenia, usunięcia zarodka, pokrojenia, zgniecenia, rozmielenia ziarna. Powstaje kasza, płatki i mąki o różnym typie i stopniu rozmielenia.
W obecnym trendzie, podczas produkcji, zarodki i otręby traktowane są jako odpad… w ten sposób mąka pszenna zostaje pozbawiona swoich najcenniejszych właściwości. Pozostają puste kalorie. Dlaczego? Zarodek stanowi tylko 2,7% masy ziarenka pszenicy a jednocześnie jest jego najważniejszą częścią, stanowi zalążek przyszłej rośliny. Zawiera w swoim składzie tłuszcze, białka, cukry i witaminy, a także enzymy. Jasna mąka zawiera zaledwie 20-30% składników odżywczych w porównaniu do czystych ziaren. Jedzenie potraw i produktów z jasnej mąki nie dostarcza nam praktycznie żadnych wartości odżywczych. Wyjątkiem jest łatwo przyswajalna dawka energii, którą dobrze jest od razu spożytkować na wysiłek fizyczny.
Czytając powyższe łatwo zrozumieć, dlaczego obecnie makaron utożsamia się ze złem w czystej postaci. Uważa się go za tuczący, bezwartościowy.
Morelli pokazuje, że gluten w naturalnie zachowanych proporcjach jest lekki i zdrowy
Makarony Morelli są wytwarzane ze zdrowych mąk w rzemieślniczym trybie, co sprawia, że zachowują większość wartości odżywczych. A wiele z nich ma zachowane zarodki zbóż!, jak np. tagliatelle jajeczne & zarodki zbóż, linguine Cytryna & Pieprz i zarodki zbóż, o których napiszę więcej w kolejnym artykule
Zapach bochenka chleba wyjętego prosto z pieca
Makaron Fregula Sarda wytwarzany przez rodzinę Morelli ma nietuzinkowy zapach. Zapach świeżo wypiekanowego chleba. To dzięki sposobie wytwarzania makaronu. Jest on wstępnie wypiekany, dlatego ma ciemniejszy kolor i ten niesamowity zapach
Antico Pastificio Morelli produkuje makaron w miasteczku San Romano w Toskanii.
Trzymają się staromodnych technik produkcji: mieszanie niskotemperaturowe, bardzo długie suszenie makaronu w niskiej temperaturze. Makaron ma nieco ciemniejszy kolor.
Pomysł na podanie
Marchew, pietruszka i seler z bulionu pokroić w drobną kostkę. Do bulionu nałożyć makaron, pokrojone warzywa. Posypać natką pietruszki. Proste i aromatyczna zupa pełna wartości odżywczych, smaczna kromka świeżego chleba z masłem!
Piszą o makaronach Morelli
Ciekawy artykuł z mojego ulubionego miesięcznika (dostępny w Empiku). Wywiadu udzieliła pani Anna Wójtowicz, moja ulubiona pasjonatka włoskiej kuchni, głównie ekologicznych produktów, makaronów i trufli. Przeczytajcie, warto!
Antico Pastificio Morelli – wyjątkowe toskańskie makarony z zarodkami ziaren zbóż