Miska rukoli, przeplatanej twardym i słonym serem caccioricotta, makaronem mezzi rigatoni nr 51, oliwkami z Włoch, pomidorkami cherry, doprawione pieprzem solą i oliwą.

Sałatka z makaronem bezglutenowym, z dodatkiem rukoli, pomidorków i oliwek

Sałatka z makaronem bez glutenu, skomponowana przez włoskiego kucharza.

Skadniki dla 2 osób

  • garść makaronu bezglutenowego koniecznie RUMMO, kształt mezzi rigatoni nr 51
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • 15-20 zielonych oliwek z pestkami z Włoch (są delikatnie słone, kruche)
  • 300 gr rukoli
  • 15-20 pomidorków koktajlowych
  • 50 gr startego sera caccioricotta lub ricotta salata
  • kulka mozzarelli 125gr (składnik nieobowiązkowy)

Przygotowanie

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. Będzie al dente. Markę Rummo cenię za łatwość przygotowania, kto opiera kuchnię na produktach bezglutenowych wie o czym mówię. Ugotować idealny makaron nieoparty o mąkę durum jest trudno.

Makaron bezglutenowy Rummo. Kupiony w Vivere Italiano
Reklama i nie tylko… taki Rummo właśnie jest. Nie bez powodu przez jedną z publicznych włoskich programów został uznany za najlepszy w rankingu

Schłodzony makaron mieszamy w misce z rucola, przekrojonymi w pół pomidorkami, pokrojoną w kostkę mozzarella.

Ziwlone oliwki kupione w Vivere Italiano. Produkt z Włoch

Jeśli za moim poleceniem kupicie delikatne oliwki w Vivere Italiano, pamiętajcie, że po wyjęciu ze słoika należy je przepłukać pod bieżącą wodą.

Do sałatki dodajemy w/w oliwki, starty ser, całość doprawiamy gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość osc polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.

Propozycja podania
Mezzi Rigatoni nr 51

Buon apetito

 

Podziel się linkiem!