Miska rukoli, przeplatanej twardym i słonym serem caccioricotta, makaronem mezzi rigatoni nr 51, oliwkami z Włoch, pomidorkami cherry, doprawione pieprzem solą i oliwą.
Sałatka z makaronem bez glutenu, skomponowana przez włoskiego kucharza.
Skadniki dla 2 osób
- garść makaronu bezglutenowego koniecznie RUMMO, kształt mezzi rigatoni nr 51
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- 15-20 zielonych oliwek z pestkami z Włoch (są delikatnie słone, kruche)
- 300 gr rukoli
- 15-20 pomidorków koktajlowych
- 50 gr startego sera caccioricotta lub ricotta salata
- kulka mozzarelli 125gr (składnik nieobowiązkowy)
Przygotowanie
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. Będzie al dente. Markę Rummo cenię za łatwość przygotowania, kto opiera kuchnię na produktach bezglutenowych wie o czym mówię. Ugotować idealny makaron nieoparty o mąkę durum jest trudno.

Schłodzony makaron mieszamy w misce z rucola, przekrojonymi w pół pomidorkami, pokrojoną w kostkę mozzarella.
Jeśli za moim poleceniem kupicie delikatne oliwki w Vivere Italiano, pamiętajcie, że po wyjęciu ze słoika należy je przepłukać pod bieżącą wodą.
Do sałatki dodajemy w/w oliwki, starty ser, całość doprawiamy gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość osc polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.


Buon apetito