Włoska kuchnia. Właściciele restauracji są z Apulii, regionu słynącego z gościnności. W marcu 2017 ukazał się promujący region spot „Cosa accade prima che un ospite arrivi in Puglia?„ (Co się dzieje zanim gość przyjedzie do Apulii?). Reklama wywołuje duży uśmiech na twarzy, przejaskrawia dbałość o każdy detal w osiagnięciu idealnego wizerunku regionu. Jedno jest pewne, Włosi turystów bardzo cenią i mają do nich duży szacunek. Jak na filmie widać, mają przede wszystkim dystans do siebie.
W Vivere Italiano goście mają okazje poczuć się jakby byli we Włoszech. Gościnność jest wyczuwalna od wejścia.
Restauracja z certyfikatem autentyczności włoskiej kuchni
Lokal znajduje się w sercu Wrocławia, zaraz przy Placu Solnym. Włoskie, klimatyczne miejsce. Głośne rozmowy, otwartość, język włoski i angielski. Wszystko to przywraca wspomnienia wakacji. Kucharze – włosi, zajęci i skupieni na swojej pasji, czasem można ich zobaczyć stojąc przy barze. Biel kuchni i fartuchów przyciąga uwage. Umiejscowienie restauracji jest świetne, w uliczce gdzie nie przechodzą tabuny turystów a jednocześnie w samym centrum starego miasta. O Vivere Italiano, po raz pierwszy, przeczytałam zaraz po jej otwarciu. Miejsce od początku zrobiło duże wrażenie na reporterach i na mnie. W międzyczasie, w czasopiśmie do nauki języków obcych, zapoznałam sie ze znaczeniem certyfikatu Ospitalita Italiana.
We Wrocławiu rekomendacją Ospitalità Italiana legitymuje się dziś tylko Vivere Italiano (w Polsce ma ją łącznie 16 restauracji)
“Ospitalità Italiana” Projekt wspierany przez Unioncamere. Otrzymuje pomoc operacyjną od Istituto Nazionale Ricerche Turistiche – IS.NA.R.T. i sieci Izb Handlowo-Przemysłowych. Ma na celu wyłonienie i oznaczenie tych włoskich restauracji za granicą, które przestrzegają standardów jakości, tak charakterystycznych dla włoskiej gościnności. Restauracje przystępujące do projektu (przystąpienie jest dobrowolne i darmowe), są oceniane na podstawie kryteriów ustalanych i ciągle aktualizowanych przez Komitet Koordynujący Unioncamere. Wymagamy między innymi, aby personel potrafił się porozumiewać w języku włoskim, menu było napisane (poza innymi wersjami językowymi) również poprawnie po włosku oraz składało się przynajmniej w 50% z tradycyjnych dań kuchni włoskiej, aby w karcie win przynajmniej 30% stanowiły wina włoskie z certyfikatami DOP i IGP (DOC, DOCG, IGT), aby w kuchni używano włoskiej oliwy z oliwek extravergine oraz innych produktów włoskiego sektora winiarsko-gastronomicznego oznaczonych certyfikatami DOP i IGP.(www.italianfoodxp.it)
Ocena smaków restauracji okiem A tavola!
Z Lindą mieliśmy do wyboru, albo zrobić dobre zdjęcia dań do artykułu albo je zjeść jak są jeszcze ciepłe. Serdecznie zapraszam na funpage Vivere, gdzie znajdziecie kilkaset zdjęć pizz, ryb, makaronów, mięś, zup, drinków, win. Fotografie oddają całokształt kuchni, którą posmakujecie idąć do Vivere Italiano. A kuchnia jest książkowa…
Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Charakterystyczną cechą kuchni włoskiej jest przygotowywanie dań świeżych ze składników dostępnych w okolicy, o danej porze roku. Włosi pod względem zasad kulinarnych są bardzo przywiązani do swojej tradycji. W kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków. Pewną tradycją jest także stała w całych Włoszech pora spożywania poszczególnych posiłków w ciągu dnia.
Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z 20 regionów oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały. Emilia-Romania to ojczyzna faszerowanych pierożków, Sycylia i Siena słyną z deserów, rejon Valle d’Aosta z fondue, Florencja szczyci się befsztykiem i wieloma innymi daniami mięsnymi, Turyn kurczakami, Bolonia sosem mięsnym (bolognese), a Neapol – tradycyjną pizzą.(https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_włoska)
Nasza córka poszła na żywioł. Obiad poza domem, z menu dostępnego w restauracji. Krem jak u Mamy 🙂
Pizza
Margherita na 4+. Cienkie ciasto, z optymalną ilością składników, równomiernie rozłożonych na cieście. Sos pomidorowy jak mus, nie słodki, nie kwaśny. Mozzarella delikatna, ciągnąca. Brzegi zarumienione ale niespieczone i cienkie. Cena bardzo poprawna, 19 pln. Do piątki brakuje mi tylko pieca opalanego drewnem. Niestety, nawet we Włoszech, pizzerie coraz częściej opierają się o piece elektryczne, głownie z uwagi na cenę drewna i na brak miejsce do jego trzymania. Aspekt ekologiczny piecy też jest bardzo dyskusyjny. Cena pizzy jest bardzo poprawna, 19 zł.
Calabria na 4. Pizze oceniał mąż. Jeśli lubicie syte dania, to pewnie pizza nie będzie na 4, na 5 a na ocenę 6+ :-). My lubimy cienkie, lekkie pizze. Ta jest konkretna, bardzo syta. Skład: sos pomidorowy, mozzarella, parmezan, ostre salami, pikantna kiełbasa, nduja (smalec z peperoncino). Ciasto lekkie jak w Marghericie, dodatki są pikantne, świeże, w takiej ilości, że dają niesamowite poczucie sytości. Smaczna, polecamy.
Limoncello własnej roboty.
Żeby zrozumieć mój zachwyt trzeba najpierw spróbować oryginalnego Limoncello z Sorrento. Mocne a jednocześnie w smaku łagodne, intensywnie cytrynowe, słodkie. We Włoszech Limoncello jest bardzo popularne więc i na rynku konkurencja jest spora. Próbowałam wielu likierów o nazwie Limoncello, jednak każdy wg mnie, ma w sobie zbyt wyczuwalny alkohol. W Vivere Italiano mamy oryginalny smak. Brawo.
Atmosfera
Jeśli z różnych powodów do Włoch się nie wybieracie a chcielibyście wiedzieć dlaczego tak zachwycam się włoską gościnnością, to zapraszam do Vivere Italiano. Lokal ma nawet swoich przyjaciół domu, którzy są tam prawie codziennie. Ponadto mnóstwo stałych klientów, język włoski jest chyba częściej słyszany niż polski. Muzyka włoska, choćby mój ulubiony zespół, Zero Assoluto
Obsługa w restauracji jest bardzo miła. Roześmiane twarze, pomocne, bezproblemowe.
Fajnie jest być w restauracji, w której czuje się, że manager jest zaangażowany w życie restauracji. W jej rozwój, sukcesy a też dba bezpośrednio o klientów.
Serdecznie polecam tą włoską restaurację. Dla nas to będzie na pewno częste miejsce spotkań. Najbardziej jestem zaskoczona zainteresowaniem jakie poświęcono Naszej córce. Bardzo dziękujemy!:)