Sałatka egzotyczna to rekomendowany przez A tavola! dodatek do piersi z kurczaka w musztardzie lub steka w rozmarynie.
Z mango albo z papają. Z nutą orzechową albo żurawinową. A może bez nut?;) decydujecie sami.
Sałatka 4 w 1
Składniki (dla 2 osób, kazda osoba ma swój talerz):
- 200 gr liści szpinaku
- 1 mango lub 1 avocado
- garść suszonej żurawiny i orzechów włoskich lub garść pestek granata i pistacji lub nic z tych rzeczy
- 1 kulka mozzarelli 125 gr
- sól gruboziarnista, świeżo mielony pieprz
- dressing: 5 łyżek oliwy, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki miodu (jeśli miód jest gęsty jak masło to wystarczy 1 pełna łyżeczka)
Przygotowanie:
W szklance szykujemy dressing. Wszystkie składniki mieszamy łyżeczką do uzyskania gładkiej masy.
Szykujemy sałatę. Dwa głębokie talerze wykładamy zieleniną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w kostkę w wymienionej kolejności: avocado, mango lub papaję i mozzarellę. Znow dodajemy odrobine soli i dużo pieprzu. Posypujemy suszoną żurawiną lub orzechami lub nie posypujemy niczym. Dressing rozprowadzamy po sałatce, nabierając go łyżeczką i zataczając kręgi po sałatkach. Gotowe.
Czyż sałatka egzotyczna na bazie szpinaku i avocado mix&match nie jest urzekająca?:)




Zdjęcia pozostałych wersji mix&match będę publikować na bieżąco, jak tylko ponownie je przygotuję. Smacznego!