– daj mi choć jeden powód żeby zostać

– przygotowałem lasagne

Twitter. 

Włoski przepis na spaghetti!

„No man is lonely while eating spaghetti: it requires so much attention” [Przy spaghetti nikt nie jest samotny, wymaga zbyt dużo atencji] Christopher Morley

***

LISTA WŁOSKICH KOLACJI NA CAŁY TYDZIEŃ

7. miejsce

Gorąca, zapieczona z szynką i serem piadina. Tradycja starożytnego Rzymu! kiedyś wypiekany na rozgrzanych kamieniach, dla Nas to gotowe od ręki pieczywo, które możemy zjeść na milion sposobów. Oprócz prosciutto crudo i mozzarelli, dodajemy przekrojone papryczkowe pomidorki, rukolę, bazylię i pieprz.

Dzieci zakochają się w wersji gdzie zamiast garści rukoli i bazylii podacie po ich jednym listku a zamiast pomidorów gęsty gorący sos pomidorowy. Prosty sos: w rondelku, na łyżce oliwy, doprowadzić do wrzenia: odrobinę skoncentrowanego przecieru pomidorowego wymieszanego z passatą, odrobiną cukru, szczyptą soli, granulowanym czosnkiem, suszonym oregano i bazylią.

Włoska kolacja

Piadina przepis

6. miejsce 

Równocześnie frittata czyli smażone w jajku i serze starte cukinie albo gorący makaron z pancettą i bobem 

Frittata przepis

Makaron z pancettą i bobem

5. miejsce 

Trofie z krewetkami we własnym sosie. Sos  podczas gotowania przenika do makaronu jeszcze silniej  wzbogacając smak. Trik! We włoskiej kuchni półtwardy makaron przekłada się na patelnię aby ostatnia faza gotowania trwała już na sosie a nie wodzie. Z kolei do sosu warto dodać 2 łyżki wody po gotującym się makaronie co zapewnia kremowość!

Przepis na makaron z krewetkami

4.  miejsce

Spaghetti z południowych Włoch. Z pepperoncino, pomidorami, kaparami i  burratą

Jeśli czwartek byłby osobą, byłby tym zabawnym kumplem, który zawsze wie, jak poprawić humor!

Burrrata spaghetti i sos pomidorowy na bazie kaparów cebulki i oliwek. A tavola!Spaghetti alla Vesuviana

3. miejsce Ryba 

„Nie obchodzi mnie, czy poniedziałek jest smutny,/ wtorek szary i środa też,/ w czwartek nie obchodzisz mnie,/ w piątek jestem zakochany”. The Cure, „Friday I’m in Love”

Polędwica z dorsza jest dużo smaczniejsza niż filet i nie ma ości, to najgrubsza cześć mięsa

1 i 2. miejsce 

„W sobotę, co chyba każdy zauważył, ludzie stają się lepsi i milsi. Żadnego innego dnia w tygodniu nie zobaczymy tylu uśmiechów, ile widzi się sobotniego popołudnia”

Niewiele potrzeba, by związać ludzi ze sobą: wspólny temat, stół z kolacją i czas. Ida Linde, [Poleciały w kosmos]

Podziel się linkiem!