Mąka, woda i drożdze. Prosty chleb. Domowy. Polski i włoski. Choć bardziej włoski, bo soli jest szczypta a skórka chrupiąca ale nie twarda. Krucha. Smak ma neutralny, pozwala wydobyć smak dodatków (pokrojone w kostkę pomidorki, oliwa, kremy).
Żadna maszyna nie odda wrażeń i smaku pracy.
#zostanwdomu rok drugi…choc lockdown oficjalnie w marcu 2021 nie obowiązuje (pierwszy przepis opublikowałam dokładnie rok temu). Doba odczuwalnie trwa krócej. Gotu(jemy) codziennie. Kuchnia włoska jest przyjemna nie tylko dla podniebienia ale podczas przygotowywania dań. Pachnie i smakuje razem.
Zacznijmy od chleba. Mąka, woda i drożdze, szczypta soli.
Składniki
(bochenek)
400 gr mąki typ 00, 100 gr mąki semola
szczypta soli
350-400 ml wody
saszetka drożdży piwnych 7gr
Przygotowanie
Letnią wodę mieszamy z zawartością saszetki drożdży i szczyptą cukru. Odstawiamy.
500 gr mąki przesiewamy do miski. Dodajemy wodę. Całość mieszamy w misce przez ok 5 min do uzyskania gładniej konsystencji (możecie to zrobić wykorzystująć łyżkę; jeśli ciasto jest zbyt kleiste, zbyt rzadkie dodajcie garść mąki). Pozostawiamy ciasto na ok 10 min, gluten sie zwiąże, ciasto stanie elastyczne. Ugniatamy (łyżką/ręką, zależy od wprawy) kolejne 10 min w taki sposób aby nabrało jak najwięcej powietrza. Po tym czasie energicznie ugniatane ciasto będzie odchodzić od dłoni/łyżki. Przekładamy wyrobioną kulkę ciasta do naczynia, w którym będzie się piec w piekarniku. Osobiście używam aluminiowej podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy i odkładamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki kuchennej na 2-4h.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st c. Wstawiamy na 35 min. Poniżej przykładowe bochenki.
Bagietki
Chleb