Panierowana pierś z kurczaka w cytrusach na bazie masła i pieprzu. Do tego najlepiej komponuje się sałatka śródziemnomorska.
Zapach tropików…
To jeden z tych obiadów gdzie przygotowanie najtrudniejszych składników dla 2 osób, wystarczy na danie na 2 dni.
Składniki:
- pierś z kurczaka 600 gr
- marynata do kurczaka: gałązka świeżego rozmarynu, 7 liści szałwi, pieprz, sól, łyżka miodu, sok z 1/4 cytryny i 1/2 pomarańczy, 50 ml białego wina, łyżka oliwy z oliwek
- składniki i przygotowanie sałatki – analogicznie jak w przepisie kura w śródziemnomorskim klimacie
Przygotowanie piersi z kurczaka:
W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i łyżeczkę mąki. Do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy z pojemnika w której marynuje się kura, połowę marynaty (druga połowa będzie na kolejny dzień). Gotujemy ok 3-5min. Przedkładamy połowę porcji zamarynowanej kury i dokładnie mieszamy w sosie.
W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oliwy, czekamy aż będzie gorąca i wrzucamy na nią kurę z sosem. Dusimy aż mięsko będzie w środku białe. Na koniec chwilę podsmażamy na wysokiej temperaturze tak aby kura się ozłociła;) a ilość sosu zredukowała do ilości jak na zdjęciu. Na koniec dodajemy świeżo mielony pieprz. Możemy też dla smaku skropić ponownie cytryną czy dosolić (wg uznania)
