Tagliatelle z czarnymi truflami na długo pozostawi aromat, który będzie tajemniczy.
Wyobraźcie sobie, że tracicie na chwilę zmysł zapachu i na nowo uczycie się je rozpoznawać …
Smak tagliatelle z czarnymi truflami

Makaron z truflami. Lekki, subtelny smak grzybów, podkreślony masłem, czosnkiem i zapachem świeżo zmielonego pieprzu.
Do degustacji smaku kremu z czarnych trufli zachęciła mnie pani Anna Wójtowicz, miłośniczka Włoch. W sklepie internetowym www.kuchnia-wloska.com.pl dobiera najlepsze jakościowo produkty, ciekawe i charakterystyczne dla danego regionu. Sklep znam i cenię od 2017 r. Już wcześniej polecałam Wam, kruche, naturalne (bardzo dobry skład) taralli i ciasta świąteczne zakupione w tym sklepie. I tym razem się nie zawiodłam.

Produkt, który wykorzystałam do przepisu, jest dostępny tutaj .
Składniki
(porcja dla 2 osób)
Sapor di Tartufo – krem z czarnych trufli i borowików, 80g, Inaudi.
250-300 gr makaronu tagliatelle (makaron jajeczny lub z dodatkiem trufli)
50 gr masła
3 ząbki czosnku
starty parmezan do posypania
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie dania jest bardzo krótkie. Jednocześnie: w garnku gotujemy wodę na makaron, na patelni szykujemy sos. Poniżej wykonanie, krok po kroku.
Gotujemy wodę na makaron. Jednocześnie, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany czosnek. Czekamy aż czosnek się przyrumieni, co chwilę mieszając. Następnie dodajemy krem z trufli (całą zawartość słoiczka) i mieszamy ok 5-10 min do uzyskania gładkiej konsystencji.
W osolonej, wrzącej wodzie, gotujemy makaron. Ma pozostać al dente. 3-5 łyżek wody w której gotuje się makaron, dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy. Pozostawiamy sos na patelni, podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy makaron jest ugotowany, przekładamy go prosto z gotującej się wody na patelnię. Jeśli sos jest za gęsty, można dodać jeszcze trochę wody z makaronu. Mieszamy kilka razy.
Wyjmujemy całość, przekładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowe