Pogoda na grilla, podczas Majówki, w tym roku nie dopisała. Zainspirowała mnie natomiast do opracowania menu na 3 zimne dni z rzędu. Zamiast ziemniaków z ogniska, grillowanego mięsa i warzyw będą ryby i owoce morza. Tym sposobem, majówkę, zamieniłam na letnie smaki z nadmorskich restauracji 🙂 Spaghetti z owocami morza, grillowane owoce morza z patelni, dorsz z sałatą
Przepis na grillowane owoce morza z patelni poniżej. Pozostałe przepisy dostępne są na blogu.
Składniki
- 400 gr świeżych ośmiorniczek baby
- 4 mrożone przegrzebki
- 6 świeżych surowych krewetek
- garść świeżej natki pietruszki
- listki świeżego oregano
- 5 ząbków czosnku
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- dodatek do dania: sałatka włoska
Przygotowanie
Do wersji grillowanej polecam tylko świeże, najlepiej surowe krewetki i ośmiorniczki baby. Wyjątek stanowią przegrzebki, które mimo mrożenia nie tracą smaku.
Krewetki koniecznie oczyśćcie. Bez względu na to czy kupujecie juz gotowane czy surowe. Mają w sobie mnóstwo …niechcianej materii. Zdejmujemy pancerzyki, przecinamy mięso wzdłuż grzbietu i tak samo robimy z podbrzuszem. Wyciągamy „oba czarne sznurki” (to najdelikatniejsze określenie). Myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Na zdjęciach poniżej przedstawiam krewetki po oderwaniu głów, jeszcze w pancerzykach i w wersji już oczyszczonej.
W miedzyczasie rozmrażamy 4 przegrzebki. Są bardzo cenne i mają swój charakterystyczny smak. Proponuję, najpierw, na małej patelni, usmażyć tylko je, jako przystawkę a dopiero później przygotować pozostałe grillowane owoce morza, tym razem przy użyciu patelni grillowej. Rozmrożone przegrzebki, przed smażeniem, możemy posypać suszonym oregano.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2 ząbki czosnku, 1/4 posiekanego peperoncino. Kiedy czosnek się zarumieni, wrzucamy przegrzebki. Smażymy kilka minut. Podczas smażenia, dodajemy odrobinę białego wina i skrapiamy cytryną. Czekamy aż wino się zredukuje i pozostanie odrobina delikatnego sosu. Dodajemy pietruszkę i dusimy ok 1-2 min. Przekładamy na talerze, dodajemy świeże oregano. Poniżej propozycja podania.
Teraz czas na grillowane owoce morza. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałe ząbki czosnku, pozostałe posiekane peperoncino. Kiedy czosnek się zarumieni, wrzucamy ośmiorniczki i krewetki. Grillujemy ok 10 min. W Po pierwszych kilku min, dodajemy odrobinę białego wina i skrapiamy cytryną. Czekamy aż wino się zredukuje i pozostanie odrobina delikatnego sosu. Całość skrapiamy cytryną. Grillujemy jeszcze ok 5 min. Dodajemy świeżą pietruszkę i dusimy jeszcze ok 1 min. Przekładamy na talerze, dodajemy świeże oregano. Poniżej propozycja podania.
Nie dodajemy soli!


