Tuby kalmarów wypełnione farszem z jajka, bułki tartej, natki pietruszki, kaparów, włoskiego słono ostrego sera pecorino romano.

Przepisy naszych babć są najcenniejsze

Chleb od Mamy najsmaczniejszy

Chleb wypiekany w piekarniku, zrobiony przez moją Mamę. Z mąki koszernej

Przygotowanie pachnących, pełnych aromatycznego farszu kalmarów

Składniki

(porcja dla 2 osób)

  • 4 tuby kalmarów (polecam zakup w sieci Selgros lub Kuchnie Świata, cena 27-33 zł za op. 5 szt)
  • farsz: garść bułki tartej, 1 jajko, garść posiekanej natki pietruszki, garść startego Pecorino Romano, 2 łyżki wody, 1 łyżki oliwy, 1 posiekany ząbek czosnku, 2 łyżeczki kaparów
  • sos: pomidory krojone z puszki, suszone oregano, bazylia, peperoncino, posiekana czerwona cebula. Jeśli chcecie zwiekszyc ilość sosu, sprawić aby był kremowy, dodajcie też odrobinę passaty pomidorowej

Przygotowanie

Kalmary rozmrozić w temperaturze pokojowej. Kiedy będą miękkie i bez lodu, zaczynamy przygotowywać farsz, a na głębokiej patelni sos.

Najpierw farsz

połączyć w misce wszystkie składniki i zagnieść. Warto ostrożnie dodawać bułkę tartą. Jej zadaniem będzie połączyć farsz i utrzymać formę podczas gotowania się w sosie kalmarów. Dużo lepiej jest zmniejszyć ilość bułki na korzyść pecorino, który jest intensywny, słony i wyrazisty. Bułka podkreśli łagodność smaku kalmara, ale zbyt duża ilość rozmyje zamierzony do osiągnięcia smak i konsystencję. Jest niezbędna do uzyskania odpowieniej formy farszu.

następnie przygotowujemy sos

Na głębokiej patelni, na oliwie podsmażamy, do zeszklenia, posiekaną cebulę. Dodajemy 1 łyżeczkę kaparów, zawartość puszki pomidorów i dla uzyskania gęstej konsystencji, odrobinę passaty pomidorowej. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Sos pozostawiamy na ogniu do zagotowania, potem pozostawiamy aby utrzymał wysoką temperaturę. Tuby kalmarów mają się w sosie udusić a farsz scalić (jajko ściąć, ser roztopić, łącząc składniki).

 

Teraz nadziewamy kalmary farszem, z umiarem. Tuby zamykamy wykałaczką. Jak na zdjęciach.

Delikatnie przekładamy kalmary do sosu i dusimy. 15 min z każdej strony. Kalmary są gotowe kiedy, przestaną być szkliste, staną się mlecznie białe, „puszyste”.

Na talerz przekładamy kalmary, polewamy sosem.

Podanie

Galeria

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Podziel się linkiem!