Carpaccio tradycyjne z surowej wołowiny. Cienkie jak pergamin mięso wołowe, czerwone i miękkie, sprawia że carpaccio jest rozchwytywane.
Składniki
- opakowanie carpaccio z wołowiny (6,99zł)
- 50gr rucoli (2,49zł)
- oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz,
- łyżeczka kaparów (słoiczek 4,99zł)
- 10 czarnych oliwek (słoiczek 3,29zł)
- Płatki parmezanu lub dołączony do carpaccio parmezan w saszetce
Przygotowanie
Carpaccio wołowe z Biedronki jest dostosowane do wykonania 2 porcji. Plasterki są cienkie, porcje oddzielone od siebie folią. Wystarczy przełożyć na talerze i pierwszy poziom sałatki jest gotowy.
Na wołowinę kładziemy rucolę, doprawiamy pieprzem, solą, oliwą z oliwek. Dodajemy kapary i oliwki. Całosć posypujemy parmezanem lub grana padano.
Osobiście nie korzystam z dołączonego do carpaccio zestawu: oliwa i parmezan. Świeża oliwa, starty w płatki parmezan nadadzą bardziej wyrazisty smak niż te z saszetek.
Tak dobrej jakości mięsa w takiej cenie jak z Biedronki, trudno znaleźć na rynku. Czarne oliwki bez pestek, kapary i pozostałe składniki, również są godne polecenia.