Carpaccio tradycyjne z surowej wołowiny. Cienkie jak pergamin mięso wołowe, czerwone i miękkie, sprawia że carpaccio jest rozchwytywane.

Składniki

  • opakowanie carpaccio z wołowiny (6,99zł)
  • 50gr rucoli (2,49zł)
  • oliwa z oliwek, sól, świeżo mielony pieprz,
  • łyżeczka kaparów (słoiczek 4,99zł)
  • 10 czarnych oliwek (słoiczek 3,29zł)
  • Płatki parmezanu lub dołączony do carpaccio parmezan w saszetce

Przygotowanie

Carpaccio wołowe z Biedronki jest dostosowane do wykonania 2 porcji. Plasterki są cienkie, porcje oddzielone od siebie folią. Wystarczy przełożyć na talerze i pierwszy poziom sałatki jest gotowy.

Na wołowinę kładziemy rucolę, doprawiamy pieprzem, solą, oliwą z oliwek. Dodajemy kapary i oliwki. Całosć posypujemy parmezanem lub grana padano.

Osobiście nie korzystam z dołączonego do carpaccio zestawu: oliwa i parmezan. Świeża oliwa, starty w płatki parmezan nadadzą bardziej wyrazisty smak niż te z saszetek.

Tak dobrej jakości mięsa w takiej cenie jak z Biedronki, trudno znaleźć na rynku. Czarne oliwki bez pestek, kapary i pozostałe składniki, również są godne polecenia.

 

Podziel się linkiem!